Personleg essay

Nynorsk i skulen

Jul 18, 2024

Når ein vel nynorsk som hovudmål eller sidemål, tek ein ikkje berre eit språkleg val, men ein tek del i ei rik kulturarv som strekkjer seg gjennom historia og heile landet. Som lærar og eldsjel for nynorsk, ønskjer eg å dele nokre av dei mange grunnane til at eg meiner nynorsk bør brukast aktivt.

Nynorsk styrkjer den språklege identiteten. For mange nordmenn, spesielt i dei vestlege og sørlege delane av landet, er nynorsk nært knytt til dialekten og den daglege talemåten. Å bruke nynorsk er å verdsetje og ta vare på denne språklege identiteten. Det gir ei kjensle av stoltheit og tilhøyrsle som ikkje bør undervurderast. Når ein skriv og les på nynorsk, får ein høve til å uttrykkje seg på ein måte som kjennest naturleg og autentisk.

Nynorsk har ei rik og variert ordsamling som speglar mangfaldet i dei norske dialektane. Dette gjer språket til eit levande og dynamisk verktøy for kommunikasjon. Ved å bruke nynorsk held ein liv i gamle ord og uttrykk, samtidig som ein skapar rom for nye. Dette bidreg til å halde språket levande og relevant i vår tid.

Nynorsk har og ein sterk posisjon i norsk litteratur og kulturarv. Forfattarar som Aasmund Olavsson Vinje, Arne Garborg og Olav H. Hauge har alle bidrege til å forme den nynorske litteraturen. Ved å bruke nynorsk får ein tilgang til ei rik kjelde av litteratur og poesi som gir innsikt i norsk kultur og historie. Dette gir ikkje berre eit djupare perspektiv på vår eiga kulturarv, men også ein betre forståing av korleis språk og kultur utviklar seg saman.

Noreg er eitt av få land i verda med to offisielle målformer. Dette er eit unikt trekk ved den norske språkpolitikken og eit uttrykk for demokratisk likestilling. Ved å bruke nynorsk, bidreg ein til å oppretthalde denne balansen og sikre at begge målformene blir verdset og brukt i samfunnet. Dette er viktig for å motverke språkleg diskriminering og sikre at alle nordmenn kan uttrykkje seg på sitt eige språk.

Forsking viser at det å lære to skriftspråk kan ha positive verknader på språkleg bevisstheit og generell læring. Elevar som nyttar både bokmål og nynorsk, utviklar eit skarpare språkøre og ein betre forståing av korleis språk er bygd opp. Dette kan også gjere det lettare å lære andre språk seinare i livet, sidan ein allereie har erfaring med språkvariasjon og språkleg fleksibilitet.

Ved å bruke nynorsk, deltek ein aktivt i den språkpolitiske debatten og bidreg til å forme framtida for det norske språket. Språk er makt, og ved å ta eit medviten val om å bruke nynorsk, tek ein også eit standpunkt for språkleg mangfald og demokratisk deltaking. Dette er viktig i ei tid der globalisering og digitalisering trugar mindre språk og dialektar over heile verda.

Som lærar har eg sett korleis nynorsk kan opne opp nye univers for elevane mine. Eg har sett korleis dei blir stolte over å kunne uttrykkje seg på sitt eige språk, og korleis dei oppdagar nye sider ved norsk kultur og historie gjennom nynorsk litteratur. For meg er nynorsk ikkje berre eit verktøy for kommunikasjon, men ein del av identiteten min og ei kjelde til glede og inspirasjon. Eg håpar fleire vil sjå verdien av nynorsk og ta det i bruk, slik at vi saman kan halde språket levande for kommande generasjonar.

Nynorsk er meir enn eit språk – det er ei røyst, ei arv og ei framtid.

Torkjell Midtgaard

Torkjell Midtgaard